Voetbalvereniging Sportclub Lochem

Historie deel 2

Deel 2: "©Tinie" in gesprek met erelid Arie Groenouwe

Arie Groenouwe

Samen met Riek ten Harve bezoek ik op dinsdagmiddag 26 april 2005 de heer Arie Groenouwe.
Voordat ik zijn woning instap is het mij al duidelijk dat ik een man ga ontmoeten met een groot "Lochemhart", want op zijn kamerdeur hangt het kleine Lochemtenuetje dat hij kort geleden van de Club van 100 cadeau kreeg. Eenmaal binnen kan ik er echt niet meer omheen, oude teamfoto's, een prachtig tinnen jubileumbord, een onderscheiding als erelid, borduursels in geel/blauw; kortom Voetbalvereniging Sportclub Lochem is zijn lust en zijn leven.

Het wordt een prachtige middag met veel foto's en verhalen.

Club tenue of grote korting?

Hier staat Arie Groenouwe, rechts 15 jr. naast z'n beste kameraad Jan v/d Worp, links 16 jr.

Hier staat Arie Groenouwe (15 jr. rechts) naast z'n beste kameraad Jan v/d Worp (16 jr. links). Een unieke foto! Gemaakt door de zwager van Jan v/d Worp CJ Horst, toentertijd fotograaf te Lochem.

Arie en Jan voetballen bij de Koolhazen. Let vooral op de tenues. Het klopt en past allemaal van geen kanten. Geld voor sportkleding was er in die tijd natuurlijk niet:" 't was armoe troef " zegt Arie. Hij moet lachen als ik naar de merkwaardige tenues vraag. Ik heb het goed gezien, de shirts zijn van aartsrivaal Blauw-Wit. Hij vertelt enthousiast dat ze deze shirtjes voor de helft van de prijs konden krijgen, dus ze kochten liever met forse korting het clubshirt van Blauw-Wit, dan voor het dubbele bedrag een Koolhazenshirt. Heel het bestuur was kwaad.

Lied

Arie kent nog een prachtig lied dat tijdens en rond de wedstrijden en op feesten en partijen vaak gezongen werd.

Als zondag de match is op eigen speelterrein.
Komt menig schatteboutjes langs de lijn.
Dan roepen ze luide hup Herman, Paul of Jan
En met haar lieve stem vuurt ze ons an.
Als wij dan winnen bijvoorbeeld vier om één.
Dan drukt zij ons de hand en krijgen wij er één.
Maar als wij verliezen roept zij met een boze snuit
Als jij niet beter speelt maak ik het uit.

Feestelijke opening kleedruimte

Maart 1936 Koolhazen/Blauw-Wit aftrap door de heer van Krimpen

Op deze foto (links) van maart 1936 zie je de heer van Krimpen die de aftrap mag verrichten teneinde de opening van een door de jongens zelfgebouwde omkleedruimte te vieren. Meneer van Krimpen was hoofdonderwijzer en tevens raadslid van de boerenpartij in Laren. "Laren!?", hoor ik de oplettende lezer nu verschrikt denken, ja Laren, want het veld aan de Lochemseweg waarop de Koolhazen speelden lag op Larens grondgebied, zodoende. Deze wedstrijd speelden de Koolhazen tegen Blauw-Wit. Arie weet zich nog te herinneren dat dit veldje voor 25 gulden per jaar gehuurd werd.

Trouwfoto

Koolhazen 1936, als je op de foto klikt komt er een groter exemplaar met namen.

1936 is tevens het jaar waarin Arie Groenouwe trouwde en dat betekende dat hij een grote foto van zijn team, keurig ingelijst, cadeau kreeg. De foto hangt nog steeds bij Arie aan de muur.

Moeiteloos noemt hij ons de namen van zijn teamgenoten. Als je hier klikt komt er een groter exemplaar met namen.

Naast voetballen is Arie eerst tweede en later eerste penningmeester geweest. Zo'n 30 jaar is hij bestuurslid geweest. Toen VV Sportclub Lochem in 1962 uit de fusie kwam werd Arie erelid en staakte hij zijn bestuursfunctie.