• Fethi Ozerdogan nieuwe hoofdtrainer 2024-2025

In februari begon Sportclub Lochem de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer voor ons eerste elftal vanaf het nieuwe seizoen 2024-2025. Met 2 bestuursleden, het hoofd jeugdopleidingen, de staf van Sportclub Lochem 1 en een afvaardiging van de spelersraad werden er al snel 9 potentiële en geïnteresseerde kandidaten geworven. Al snel bleek dat er 1 gedroomde kandidaat voor allen was: half maart werd een mondelinge overeenkomst gesloten met Fethi Ozerdogan. Gisterenavond is het contract door Fethi en Sportclub Lochem ondertekend. Een doortastende en succesvolle wervingscampagne dus met een mooi resultaat waar we als club heel erg blij mee zijn! 

Even voorstellen
De in Doetinchem wonende Fethi Ozerdogan is 53 jaar oud, is getrouwd met Dilek en is trotse vader van 2 volwassen kinderen van 25 en bijna 21. Als hij niet op het voetbalveld staat is hij werkzaam als operatie assistent in het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis. Fethi heeft de baan bij Het Slingeland eigenlijk altijd gecombineerd met het voetbal. Tijdens de periode van trainerscursussen en opleidingen is hij altijd daar blijven werken. Doetinchem is zoals hij zelf zegt “mijn plekje”. Extra fijn voor hem is dat zijn hele familie daar woont. 

Als voetballer heeft hij altijd bij DZC ’68 gevoetbald. Daar heeft hij alle selectie-elftallen doorlopen tot aan het eerste elftal. En dat dankzij een in de A1 (JO19-1) opgelopen rugblessure door een ongelukkige botsing met de eigen doelman. Zijn trainer was destijds Cees Kornelis, ook wel “Mister NEC” genoemd. “Het was een erg goede trainer voor mij, ik heb daar veel van geleerd. Cees is dan ook de persoon geweest die er voor gezorgd heeft dat ik in het trainersvak terecht gekomen ben. Cees was voorstopper, ik was voorstopper en hij heeft me destijds erg veel geleerd”. 

De trainer Fethi
De blessure van Fethi zorgde ervoor dat hij als jeugdige, talentvolle speler noodgedwongen moest stoppen toen hij in het eerste speelde. Maar al snel werd hem gevraagd of hij jeugdtrainer bij DZC wilde worden. “Ik wilde dat erg graag en wilde eigenlijk net zo goed worden als mijn voormalige trainer Cees. Slim, een heldere kijk op voetbal en de gave om spelers beter te maken en te stimuleren. Toen hij mijn trainer was heeft ie mij echt getriggerd om trainer te worden. Zo werd ik dus de nieuwe trainer van de C1 (JO15-1). Al snel bleek dat het trainers- en coachvak goed bij me paste. Zodoende ben ik dan ook begonnen met de cursussen Jeugdtrainer bij de KNVB, Uefa C, B, en A en een paar jaar geleden nog Training Docent niveau 2 van de KNVB”. 

Bij DZC’68 begon dus zijn trainerscarrière. “Ik heb door de jaren heen op verschillende niveaus getraind. Van pupillentrainer bij VIOD, waar mijn zoon destijds voetbalde, tot betaald voetbalorganisaties zoals De Graafschap, Go Ahead Eagles en de academie van Heracles/FC Twente. Daartussen door ben ik ook bij verschillende amateurclubs aan het werk geweest. En niet te vergeten, ik geef nu ook zelfstandig Trainerscursussen van de KNVB. Ik vind het erg leuk om mensen op te leiden, niet alleen op de voetbalvelden maar ook op mijn werk bijvoorbeeld. Ik ben er erg van gaan houden. Het is een soort roeping geworden”. 

Op dit moment werkt Fethi dus bij de academie van Heracles/FC Twente. Op de vraag of hij daar mee doorgaat antwoord hij: “Ja, daar ga ik zeker mee door. Maandag, dinsdag en woensdag werk ik in het ziekenhuis. Op donderdag, vrijdag en zaterdag ben ik in dienst van de academie. Daar ben ik co-trainer van de O16. Zij trainen overdag op donderdag en vrijdag, en zaterdags natuurlijk de wedstrijd. Zo ga ik dat combineren. En ik vind het heerlijk, Trainer zijn is mijn tweede job én hobby naast het ziekenhuis geworden”.

De nieuwe trainer wil zijn KNVB werk als trainers-docent ook bij Sportclub Lochem uit gaan voeren. “Op dit moment heb ik een groep van 14 cursisten bij VOGIDO, waarom zou ik dat hier in Lochem ook niet gaan doen? Laten we maar eens gaan kijken hoe we dat kunnen inpassen”. 

En nu naar Sportclub Lochem
De advertenties op speciale trainerswebsites, de socials van Sportclub Lochem en de website leverde veel reacties op. Bij Fethi ging het echter op een andere manier. We werden door Kevin Swarthoff getipt. Na een belletje richting Doetinchem bleek dat Fethi best veel interesse had. “Ik ben een voetballiefhebber en volg Sportclub Lochem eigenlijk altijd wel. Ik ben hier natuurlijk vaak geweest met mijn zoontje. En heel toevallig heb ik wel eens gedacht dat ik bij Sportclub Lochem nog wel eens trainer zou willen worden”. De kennismaking verliep prettig en al snel bleek dat Sportclub Lochem en Fethi Ozerdogan een goede match is. 

Over de ambities met de selectie van Sportclub Lochem wil Fethi logischerwijs nog niet te veel zeggen. “Ik ga eerst de club goed leren kennen, ben erg benieuwd naar de spelers, wat voor team hebben we. Ik ga niet roepen dat we kampioen gaan worden. Stap voor stap een speelwijze ontwikkelen wat bij de groep past, de groep mijn zienswijze eigen maken, plannen maken. Als we dan een paar maanden verder zijn gaan we bij elkaar zitten om te bepalen wat ons plafond is”. 

Tot slot
Voor ons zat vanavond een zeer gepassioneerde en energieke man. Ook een eerlijke man die veel voor anderen over heeft. We kijken er dan ook naar uit om hem aan het werk te zien!

Fethi heeft een contract getekend voor 2 seizoenen met de optie van 1 extra jaar. Na het huidige seizoen zal Fethi beginnen met de voorbereidingen voor het seizoen 2024 – 2025. 

Fethi, dank je wel voor de tijd en namens heel Sportclub Lochem wensen we jou heel veel succes!

 ***************************************************************************************************************************

 

De carrière van Fethi Ozerdogan

2020 – heden: Trainer FC Twente/Heracles Academie

2017 – heden: Docent Jeugdtrainers Cursus

2016 – 2020: Hoofdtrainer De Graafschap O15

2016 – 2020: Assistent trainer De Graafschap O19 en O21

2018 – 2022: Hoofdtrainer SV Vaassen

2015 – 2016: Hoofdtrainer NEC O19

2011 – 2016: Hoofd Voetbalzaken VIOD

2013 – 2014: Assistent trainer VV Nunspeet

2011 – 2013: Hoofdtrainer 2e team Excelsior ‘31

2009 – 2010: Hoofdtrainer Erica ‘76

2009 – 2010: Coach bij AGOVV

2006 – 2007: Hoofdtrainer SV Vaassen

2003 – 2005: Hoofdtrainer Go Ahead Eagles O19